11 Οκτωβρίου, 2007

Επιβεβαιώνεται η υπαιτιότητα του ανθρώπου στην αύξηση της θερμοκρασίας

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature υποδεικνύει ότι, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις και επαληθευτούν οι προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας, η υγρασία θα ανέβει κατά 12 έως 24 τοις εκατό έως το τέλος του αιώνα.

Και όσο πιο πολύ αυξάνεται η υγρασία, τόσο περισσότερο αποπνικτική γίνεται η ζέστη, καθώς ο ιδρώτας δεν μπορεί να εξατμιστεί από την επιφάνεια του δέρματος.

Το φαινόμενο είχε προβλεφθεί από καιρό, καθώς όσο πιο θερμός είναι ο αέρας τόσο περισσότερους υδρατμούς μπορεί να συγκρατήσει. Η νέα μελέτη, ωστόσο, είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι η αύξηση της υγρασίας είναι ανθρωπογενής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιστ Ανγκλια στη Βρετανία χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να μελετήσουν το φαινόμενο. Αρχικά, προσομοίωσαν το κλίμα της Γης στο παρελθόν και εξέτασαν τι θα συνέβαινε σήμερα στην υγρασία αν δεν υπήρχαν οι ανθρώπινες εκπομπές αερ'ίων του θερμοκηπίου. Οι προβλέψεις του μοντέλου δεν συμφωνούσαν με την πραγματικότητα.

Όταν όμως οι ερευνητές λάμβαναν υπόψη τους το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το μοντέλο προσομοίωνε με ακρίβεια την αλλαγή στην υγρασία η οποία καταγράφηκε το διάστημα 1973-2002.

Η μελέτη βρίσκεται σε συμφωνία με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο και έδειχνε ότι η αύξηση της υγρασίας πάνω από τους ωκεανούς δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια.

Έπειτα από τη δημοσίευση των νέων δεδομένων, οι κλιματολόγοι έχουν δει την επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας σε 10 διαφορετικές παραμέτρους του παγκόσμιου κλίματος: επιφανειακή θερμοκρασία, θερμοκρασία στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ολική υγρασία, υγρασία πάνω από τους ωκεανούς, θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών, βαρομετρική πίεση, ολική βροχόπτωση, πυρκαγιές και αλλαγές της βιοποικιλότητας.

Πληροφορίες από το ΔΟΛ