25 Νοεμβρίου, 2007

Πίνουμε επικίνδυνο νερό από τη βρύση

Σύμφωνα με δημοσίευση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, από συγκεντρωτική έκθεση του υπουργείου Υγείας για τα δίκτυα όλης της Ελλάδας πίνουμε επικίνδυνο νερό από τη βρύση.
Το νερό από δεκαοκτώ νομούς φαίνεται πως είναι γεμάτο μόλυβδο, αρσενικό από βιομηχανικά λύματα, νιτρικά άλατα από τα λιπάσματα, νικέλιο έως και 18 φορές πάνω από το όριο, αντλημένο από περιοχές που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν γεωτρήσεις, το πίνουν περίπου 300.000 Έλληνες.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών που εντοπίζει ίχνη τοξικού μολύβδου σε τιμές που ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο, στο 2,7% των δειγμάτων που ελήφθησαν από το νερό της χώρας. Η έρευνα έγινε στο πόσιμο νερό από 166 δήμους σε όλη την Ελλάδα και εστιάζεται σε 2%-3% των περιοχών στις οποίες έγιναν μετρήσεις.

Οι χημικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν σε κάποιες από τις μετρήσεις έχουν κριθεί ύποπτες για καρκίνους του πνεύμονα, του νευρικού και πεπτικού συστήματος, για καρδιαγγειακές παθήσεις, βλάβες στον εγκέφαλο, στα οστά, στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Εκτός λοιπόν από τοξικό μόλυβδο, υπερβάσεις των επιτρεπτών ορίων διαπιστώθηκαν σε ποσοστό 2,1% των αναλύσεων όσον αφορά στο νικέλιο, 2,4% στις μετρήσεις χλωριούχων αλάτων και 2% σε αμμώνιο, νάτριο, θειικά και νιτρικά.

Μερικά από τα πιο σοβαρά προβλήματα εντοπίστηκαν σε μεμονωμένα δείγματα που προήλθαν από την κεντρική Ελλάδα, την Κρήτη και τις Κυκλάδες, όπου ο μόλυβδος ξεπέρασε το όριο των 10 μg/L. Υψηλά επίπεδα ολικού χρωμίου, που όμως δεν υπερέβαιναν το επιτρεπτό όριο, εντοπίστηκαν στη βόρεια Ελλάδα.

15 Νοεμβρίου, 2007

Υπολογίστε την ενεργειακή κατανάλωση σας σε εικονικό σπίτι της ιστοσελίδα της WWF



Ένα εικονικό σπίτι σας περιμένει σε ιστοσελίδα της WWF. Με αυτό μπορείτε να υπολογίσετε εύκολα και διασκεδαστικά την κατανάλωση ενέργειας και την εκπομπή CΟ2 του σπιτιού σας. Μπορείτε έτσι να προστατεύσετε τόσο το πλανήτη όσο και την τσέπη σας.

Ειδικά σχεδιασμένο για τον ελληνικό δικτυακό τόπο της οργάνωσης, αναρτήθηκε μιας και επίσημες μετρήσεις δείχνουν ότι τα νοικοκυριά είναι ο κύριος υπεύθυνος για την υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Οι εμπνευστές του παιχνιδιού διευκρινίζουν πως το ενεργειακό αποτύπωμα υπολογίζεται σε επίπεδο νοικοκυριού με μέσες λαμβανόμενες τιμές ανά συσκευή, ενώ στο αποτέλεσμα της κατανάλωσης περιλαμβάνονται οι άμεσες μόνο εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Από την οργάνωση τονίζεται ότι «Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγμα, έχει υπολογισθεί πως αν όλοι οι Έλληνες δεν αφήναμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές σε κατάσταση αναμονής, θα εξοικονομούσαμε ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει ένα μεγάλο νησί, όπως η Λέσβος».

Για δοκιμάστε και εσείς πατώντας εδώ