19 Μαρτίου, 2007

Το θερμοκήπιο αλλάζει και... το μέγεθος των προβάτων

Η κλιματική αλλαγή, που επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, ευνοεί τη δημιουργία ακραίων καιρικών φαινομένων στη Δυτική Ευρώπη, όπου αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρότατες καταιγίδες κατά τις χειμερινές περιόδους.
Την ίδια ώρα, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ορατές επιπτώσεις και στην εξέλιξη του ζωικού βασιλείου, καθώς, όπως επισημαίνει έρευνα Σκοτσέζων επιστημόνων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει επιφέρει αλλαγές ακόμα και στο σχήμα των προβάτων αλλά και το μέγεθος του πληθυσμού τους. Εικόνες δορυφόρων, που χρονολογούνται από το 1979, δείχνουν ότι η συρρίκνωση των παγόβουνων στην Αρκτική συντελείται με ταχύτατους ρυθμούς με αποτέλεσμα, μέχρι το 2040, να έχουν εξαφανιστεί οι πάγοι, προβλέπουν οι επιστήμονες.
Οι περιοχές που θα δεχτούν πρώτες τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που θα βρεθούν αντιμέτωπες με ζεστούς χειμώνες και λιγότερο χιόνι αλλά και οι δυτικές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Οπως επισημαίνει ο Μαρκ Σερέτσε, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, οι θερμοκρασίες του νερού στην επιφάνεια της θάλασσας στην Αρκτική έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες κατά 3 βαθμούς Κελσίου προβληματίζοντας έντονα τους επιστήμονες για το οικοσύστημα της περιοχής.
Την ίδια ώρα, ο Σκοτσέζος Τιμ Κούλσον και η ομάδα του από το «Ιμπίριαλ Κολετζ» του Λονδίνου, υποστηρίζουν ότι οι δριμύτατοι χειμώνες ευνοούν την τάση αναπαραγωγής μεγαλύτερων σε μέγεθος προβάτων.«Μέχρι σήμερα, ήταν ακατόρθωτο να αποδείξουμε πώς συνδέονται η οικολογία και η εξέλιξη των ειδών. Ερευνώντας όμως μία συγκεκριμένη ομάδα προβάτων (Soay), καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός των ζώων επηρεάζεται από χαρακτηριστικά, όπως το μέγεθος του σώματος ή το χρώμα των ματιών, τα οποία εν μέρει, καθορίζονται από γονίδια», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης. Το θερμοκήπιο αλλάζει και... το μέγεθος των προβάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: