28 Μαρτίου, 2007

Αφιερωμένες στο περιβάλλον οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στην Αθήνα

Στις 2 Απριλίου είναι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, ημερομηνία γέννησης του κορυφαίου παραμυθά όλων των εποχών Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

Φέτος, ωστόσο, εξαιτίας των εορτών του Πάσχα, οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το τετραήμερο 19-22 Απριλίου με γενικό τίτλο Φυτεύουμε... βιβλιόδεντρα; και περιλαμβάνει έκθεση παιδικού βιβλίου με θέμα το περιβάλλον, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, παρουσιάσεις βιβλίων, εικαστικά εργαστήρια, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, παραμυθάδες, γνωριμία με περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α..

Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών απειλεί τα δύο τρίτα των μεγαλουπόλεων

Περισσότερες από τα δύο τρίτα των μεγαλουπόλεων σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών και τις επιδεινούμενες καταιγίδες. Από τις πλημμύρες θα κινδυνεύσει ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη.
Τον περασμένο μήνα, ο ΟΗΕ προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι έως το 2100 η στάθμη των ωκεανών θα έχει ανυψωθεί κατά 18 με 59 εκατοστά και θα συνεχίσει να ανεβαίνει για αιώνες.
news in.gr:

25 Μαρτίου, 2007

Ο υδρολογικός κύκλος

Μια πολύ όμορφη παρουσίαση του υδρολογικού κύκλου από τη γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ.
Απόδοση στα Ελληνικά: Χρήστος Μακρόπουλος (Imperial College, c.makropoulos@imperial.ac.uk) και Δημήτρης Κουτσογιάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, d.koutsoyiannis@itia.ntua.gr)

23 Μαρτίου, 2007

Το στοίχημα με τον εαυτό μας για το οικοσύστημα της γης

Οι καθημερινές μας συνήθειες στο στόχαστρο: Έχουμε αναλογιστεί τι βαρύτητα έχουν καθημερινές συνήθειες μας στο περιβάλλον που ζούμε είτε είναι στο εργασιακό, στο σπίτι, στην εξοχή κ.λ.π. ;
π.χ. Αντι να χαλαρώσω οδηγώντας, χαλαρώνω περπατώντας!

19 Μαρτίου, 2007

Πράσινοι πολιτικοί ή πράσινοι πολίτες;

Πολλά γράφονται για την οικολογική ευαισθησία ή μη των πολιτικών, μήπως πλέον πρέπει να τους ξεπεράσουμε;΄Μήπως ήρθε πάλι η ώρα με τη δική μας στάση σαν ενεργεί πολίτες να δείξουμε το δρόμο που επιβάλλεται για να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα; Χρειάζεται να περιμένουμε το παράδειγμα των εκάστοτε "ειδώλων" ή "ισχυρών" για να προχωρήσουμε σε αλλαγές τρόπου ζωής και διαβίωσης;

Το θερμοκήπιο αλλάζει και... το μέγεθος των προβάτων

Η κλιματική αλλαγή, που επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, ευνοεί τη δημιουργία ακραίων καιρικών φαινομένων στη Δυτική Ευρώπη, όπου αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρότατες καταιγίδες κατά τις χειμερινές περιόδους.
Την ίδια ώρα, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ορατές επιπτώσεις και στην εξέλιξη του ζωικού βασιλείου, καθώς, όπως επισημαίνει έρευνα Σκοτσέζων επιστημόνων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει επιφέρει αλλαγές ακόμα και στο σχήμα των προβάτων αλλά και το μέγεθος του πληθυσμού τους. Εικόνες δορυφόρων, που χρονολογούνται από το 1979, δείχνουν ότι η συρρίκνωση των παγόβουνων στην Αρκτική συντελείται με ταχύτατους ρυθμούς με αποτέλεσμα, μέχρι το 2040, να έχουν εξαφανιστεί οι πάγοι, προβλέπουν οι επιστήμονες.
Οι περιοχές που θα δεχτούν πρώτες τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που θα βρεθούν αντιμέτωπες με ζεστούς χειμώνες και λιγότερο χιόνι αλλά και οι δυτικές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Οπως επισημαίνει ο Μαρκ Σερέτσε, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, οι θερμοκρασίες του νερού στην επιφάνεια της θάλασσας στην Αρκτική έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες κατά 3 βαθμούς Κελσίου προβληματίζοντας έντονα τους επιστήμονες για το οικοσύστημα της περιοχής.
Την ίδια ώρα, ο Σκοτσέζος Τιμ Κούλσον και η ομάδα του από το «Ιμπίριαλ Κολετζ» του Λονδίνου, υποστηρίζουν ότι οι δριμύτατοι χειμώνες ευνοούν την τάση αναπαραγωγής μεγαλύτερων σε μέγεθος προβάτων.«Μέχρι σήμερα, ήταν ακατόρθωτο να αποδείξουμε πώς συνδέονται η οικολογία και η εξέλιξη των ειδών. Ερευνώντας όμως μία συγκεκριμένη ομάδα προβάτων (Soay), καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός των ζώων επηρεάζεται από χαρακτηριστικά, όπως το μέγεθος του σώματος ή το χρώμα των ματιών, τα οποία εν μέρει, καθορίζονται από γονίδια», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης. Το θερμοκήπιο αλλάζει και... το μέγεθος των προβάτων

Πιο λίγες οι βροχές, κόκκινο θα χτυπάει η ζέστη...

Εως και 8 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέβει η θερμοκρασία τους μήνες του καλοκαιριού από το 2071 έως το 2100, ενώ οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 20%. «Ηδη παρατηρείται λειψυδρία», τονίζει ο ερευνητής - μετεωρολόγος Κ. Λαγουβάρδος ...»

12 Μαρτίου, 2007

ΛΕΣΕΨΙΑΝΟΙ μετανάστες

ΟΙ ΛΕΣΕΨΙΑΝΟΙ μετανάστες προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και έφτασαν στη Μεσόγειο περνώντας τη Διώρυγα του Σουέζ. Το όνομα αυτό δόθηκε στα συγκεκριμένα ψάρια προς τιμήν του Γάλλου διπλωμάτη Φερνάντ - Μαρί Ντε Λεσέψ, υπευθύνου για το έργο της Διώρυγας. Όταν άνοιξε η Διώρυγα πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί (ψάρια, γαρίδες, καβούρια, φύκη) πέρασαν στον Λίβανο, τη Συρία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Οι περισσότεροι, μάλιστα, λεσεψιανοί μετανάστες εγκαταστάθηκαν και αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Δωδεκανήσου, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται στη βιβλιογραφία ότι κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής εντοπίστηκε για πρώτη φορά ένα ψάρι που οι ντόπιοι το ονόμασαν «γερμανό» επειδή τα αγκάθια του προκαλούν αφόρητους πόνους.

Μιά από τις "λίγες" επιπτώσεις των επεμβάσεων του ανθρώπου στη φύση...

Εργασίες μαθητών πάνω στο περιβάλλον...

Μερικές ενδιαφέρουσες εργασίες μαθητών από το Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Πάντα γύρω από το περιβάλλον. Για να τις δείτε πατήστε εδώ

04 Μαρτίου, 2007

Μια πικρή διαπίστωση για την εξέλιξη των πόλεων στην Ελλάδα

" Μικρές Αθήνες έγιναν όλες οι πόλεις" Ecocity

Υγεία & Πρόληψη: Προστασία του Περιβάλλοντος

Υγεία & Πρόληψη: Προστασία του Περιβάλλοντος: "Η σημασία του φυσικού περιβάλλοντος στην υγεία του ανθρώπου και γενικά για την διατήρηση του οικοσυστήματος ήταν γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη. Ο Ιπποκράτης με την πρωτοποριακή περιβαλλοντική του πραγματεία περί ανέμων, υδάτων και τόπων δίνει μεγάλη σημασία στο περιβάλλον. Θέμα αυτής της πραγματείας είναι οι αντικειμενικές περιβαλλοντικές συνθήκες και ποία σχέση έχουν με την υγεία και τις ασθένειες του ανθρώπου. "

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  - ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ�

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ�: "Αν το χρήμα, που από τη φύση του είναι άγονο, γεννάει καρπούς, τότε στερεύει η γη, που από τη φύση της γεννάει!!
(Μέγας Βασίλειος)"

ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: "Η αιολική ενέργεια χρησιμοποιεί την ενέργεια του ανέμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα σύστημα αιολικής ενέργειας μετατρέπει την κινητική ενέργεια του ανέμου σε μηχανική ή ηλεκτρική με χρήσεις σε μια πληθώρα εφαρμογών, όπως φόρτιση μπαταριών, άντληση νερού κ. .α."

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / ENVIRONMENT

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / ENVIRONMENT: "Το 1/4 των ειδών του πλανήτη θα εξαφανιστούν.Κάθε χρόνο θα χάνονται περίπου 26.000 από τα γνωστά είδη.Το 40% της επιφάνειας της γης έχει είδη μεταλλαχθεί από τον άνθρωπο.Αν δεν παρθούν μέτρα θα καταστραφεί άλλο ένα 40%.Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά 30%.Οι χειμώνες θα γίνουν πιο θερμοί,με περισσότερες βροχές και τα καλοκαίρια πιο ζεστά και ξηρά, με έντονα προβλήματα λειψυδρίας και σταδιακή ερημοποίηση."

03 Μαρτίου, 2007

Και μεταβολές στο θαλάσσιο περιβάλλον

"Ασφυξία, καρδιακή δυσλειτουργία και κατά συνέπεια θάνατο μπορεί να επιφέρει η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στα ψάρια αλλά και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς: kathimerini.gr "

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου: "Η θάλασσα και όλα τα θαλάσσια είδη επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές. Η άνοδος της θερμοκρασίας της γης και η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας, θα οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας και σε αλλαγή της κατεύθυνσης των θαλάσσιων ρευμάτων"

Μέτρα δε θα παρθούν για τις συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας

Δε πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μειώσουν την απειλή από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου; Οι παράκτιες πλημμύρες, οι μειωμένες γεωργικές παραγωγές καθώς και η αύξηση του ρυθμού των ασθενειών, που σχετίζονται με το κλίμα δε θα πρέπει να προβλεφθούν και να αντιμετωπισθούν.

Συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές των επόμενων 20 χρόνων

Σύμφωνα με τα πορίσματα μελετών που υπάρχουν, οι κλιματικές αλλαγές τα επόμενα 20 χρόνια μπορούν να απολήξουν σε παγκόσμια καταστροφή, με εκατομμύρια θύματα από φυσικές καταστροφές αλλά και από πολέμους οι οποίοι θα εκραγούν συνεπεία των.