11 Απριλίου, 2007

Ο άνθρωπος απειλεί το μοναδικό οικοσύστημα των νησιών Γκαλαπάγκος

Λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, των κοινωνικών προβλημάτων και της εισβολής ξένων ειδών τα νησιά Γκαλαπάγκος βρίσκονται σε κρίση. Τόσο η κυβέρνηση του Ισημερινού με δηλώσεις της μέσω του προέδρου της όσο και η UNESCO που έστειλε αντιπροσωπεία της να εξετάσει το κατά πόσο πρέπει να κηρυχθεί σε κίνδυνο το "εύθραυστο' οικοσύστημα του αρχιπελάγους ετοιμάζουν μια σειρά δράσεων για να ξεπερασθούν οι τεράστιες θεσμικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές κρίσεις των νησιών.

Στα Γκαλαπάγκος ο Κάρολος Δαρβίνος εμπνεύστηκε τη Θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών. Τα ηφαιστειακά νησιά, περίπου 1.000 χλμ δυτικά των ακτών του Ισημερινού φιλοξενούν μια πληθώρα ενδημικών ειδών, όπως γιγάντιες, αιωνόβιες χελώνες, θαλάσσια ιγκουάνα, και γαλαζοπόδαρες σούλες. Σήμερα η μοναδική πανίδα του νησιού ζει δίπλα σε περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους, από τους οποίους οι 15.000 βρίσκονται εκεί παράνομα, ενώ στη θάλασσα, το οικοσύστημα απειλείται από τους λαθραλιείς.

Παρόλο το γεγονός ότι το αρχιπέλαγος των Γκαλαπάγκος ανακηρύχτηκε Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCΟ το 1979.

Δεν υπάρχουν σχόλια: