17 Απριλίου, 2007

Η μυστηριώδης εξαφάνιση των μελισσών «οφείλεται στα κινητά τηλέφωνα»!

Η αινιγματική πάθηση που έχει ονομαστεί «Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας» (CCD) έχει ακόμα άγνωστη την αιτία της. Οι διάφορες εξηγήσεις που έχουν προταθεί -παράσιτα, εντομοκτόνα, κλιματική αλλαγή, γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες- φαίνονται ανεπαρκείς.
Παλαιότερα μια έρευνα στη Γερμανία είχε δείξει ότι η συμπεριφορά των μελισσών διαταράσσεται όταν βρίσκονται κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης.
Τώρα, μας προέκυψε και άλλη μια μικρή έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Λαντάου που ενοχοποεί την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων: Οι μέλισσες αρνούνται να επιστρέψουν στις κυψέλες όταν βρίσκονται κοντά κινητά τηλέφωνα.
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επηρεάζει το σύστημα προσανατολισμού των μελισσών -τα έντομα ουσιαστικά χάνουν το δρόμο τους και περιφέρονται μέχρι να πεθάνουν μόνα.
Η απάντηση μας ενδιαφέρει όλους γιατί πολλά καλλιεργούμενα φυτά επικονιάζονται από μέλισσες, η διατήρηση του πληθυσμού των μελισσιών είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της γεωργικής παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: