16 Απριλίου, 2008

το οικοσύστημα της Μεσογείου υπερβολικά φωρτομένο με πλαστικά


Σε απέραντο σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί η Μεσόγειος, σύμφωνα με τελευταία έρευνα της Γκρινπίς, που διεξήχθη ύστερα από αίτημα του Πανεπιστήμιου του Εξιτερ. Η λεκάνη της Μεσογείου -και ιδιαίτερα το βορειοδυτικό τμήμα της, δηλαδή κυρίως οι θάλασσες Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας- έχει τη θλιβερή πρωτιά της πιο μολυσμένης, με πλαστικά και σκουπίδια κάθε είδους, θάλασσας του κόσμου!

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών και των θαλασσών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης εντοπίζονται 6.5 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών. Μόνο στη Μεσόγειο η συγκέντρωση πλαστικών απορριμμάτων υπολογίζεται σε... 2.000 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο!!!

Οπως καταδεικνύει η έρευνα, η πλειονότητα των πλαστικών που επιπλέουν στη Μεσόγειο είναι σακούλες και μπουκάλια. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα συγκεκριμένα απορρίμματα χρειάζονται τουλάχιστον 450 χρόνια για να αποσυντεθούν! Ανησυχία, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι η μόλυνση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται, αφού το 70% των πλαστικών απορριμμάτων έχει κατακαθίσει στον βυθό της θάλασσας. Εμείς είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε μόνο το υπόλοιπο 30% (το 15% κατακλύζει τις παραλίες της Μεσογείου, ενώ το άλλο 15% επιπλέει στην επιφάνεια)! Εκτός όμως από σακούλες και πλαστικά μπουκάλια, τα ακάθαρτα νερά μολύνονται από κάθε είδους σκουπίδι. Ενδεικτικά αναφέρουμε: μπαλάκια γκολφ, πιάτα, μαχαίρια, πιρούνια, οδοντόβουρτσες, κράνη, σωλήνες, παιδικά παιχνίδια, προφυλακτικά, σύριγγες και σύνεργα ψαρέματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συγκεκριμένης καμπάνιας, Μάριο Ροντρίγκεζ, «η αντίληψη ότι η Μεσόγειος είναι καθαρή θάλασσα είναι λανθασμένη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, οι παραλίες καθαρίζονται τακτικά. Αν όμως κάποιος κάνει μια βόλτα σε μια παραλία (της Μεσογείου) την περίοδο Σεπτεμβρίου-Μαϊου, το μόνο που θα βρει θα είναι πεταμένα σκουπίδια κατά μήκος της ακτής».

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, επισημαίνουν οι ειδικοί, οφείλεται στο γεγονός ότι η Μεσόγειος είναι περίκλειστη θάλασσα και περιβάλλεται από χώρες βιομηχανοποιημένες, με υψηλά επίπεδα τουρισμού και εμπορίου.

Τραγικά, επίσης, για το οικοσύστημα της Μεσογείου είναι και τα πορίσματα μιας άλλης, πρόσφατης έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 75% του πληθυσμού των καρέτα-καρέτα έχουν καταπιεί τουλάχιστον μία φορά μια πλαστική σακούλα στη ζωή τους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: