16 Απριλίου, 2008

Τα πλαστικά λειτουργούν ως χημικό σφουγγάρι


Τα πράγματα έχουν πάρει μία απειλητική τροπή. Τα πλαστικά μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα είδος "χημικού σφουγγαριού" αφού συγκεντρώνουν μερικούς από τις πιο επικίνδυνες χημικές ενώσεις του πλανήτη: τα POPs. Έτσι, κάθε θαλάσσιο είδος που τρώει αυτά τα πλαστικά υπολείμματα, καταναλώνει και τοξικές ουσίες.

Η δίνη του βόρειου Ειρηνικού είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες θαλάσσιες δίνες αλλά το πρόβλημα του στροβίλου σκουπιδιών συναντάται και σε άλλους ωκεανούς. Η Θάλασσα των Σαργασών είναι μία περιοχή του Ατλαντικού που είναι γνωστή για τη μικρή κυκλοφορία των νερών της. Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε υψηλή συγκέντρωση πλαστικών στα νερά της.
Δεν επιπλέουν όλων των ειδών τα πλαστικά. Στην πραγματικότητα, το 70% των πλαστικών βουλιάζουν στο βυθό. Στη Βόρεια Θάλασσα, οι Ολλανδοί επιστήμονες μέτρησαν 110 περίπου απορρίμματα για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της θαλάσσιας επιφάνειας που συνολικά φτάνουν το απίστευτο νούμερο των 600 χιλιάδων τόνων μόνο για τη Βόρεια Θάλασσα. Αυτά τα πλαστικά κατακλύζουν το βυθό και σκοτώνουν οποιαδήποτε μορφή θαλάσσιας ζωής.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: