16 Απριλίου, 2008

"Δίνη των Σκουπιδιών" ή "Μωσαϊκό Σκουπιδιών της Ανατολής"


Η υποτροπική δίνη του Βόρειου Ειρηνικού καλύπτει μία μεγάλη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού στην οποία το νερό κινείται κυκλικά δημιουργώντας αργή δίνη σε μορφή σπείρας. Οι άνεμοι είναι ασθενείς. Τα ρεύματα έχουν την τάση να παρασύρουν οτιδήποτε επιπλέει στο κέντρο της δίνης με τη χαμηλή ενέργεια. Δεν είναι πολλά τα νησιά όπου μπορούν να ξεβραστούν αυτά τα σκουπίδια. Έτσι, συσσωρεύονται μέσα στη δίνη σε τρομαχτικές ποσότητες: υπολογίζεται πως σε κάθε κιλό φυσικού πλαγκτόν αντιστοιχούν έξι κιλά πλαστικού. Μία επιφάνεια σαν το Τέξας στροβιλίζεται αργά σαν ρολόι. Ο στρόβιλος αποκαλείται και "Τροχιά των Σκουπιδιών της Ασίας", "Δίνη των Σκουπιδιών" ή "Μωσαϊκό Σκουπιδιών της Ανατολής".

Τα μεγαλύτερα πλαστικά κομμάτια είναι πιθανό να φαγωθούν από θαλασσοπούλια και άλλα ζωικά είδη που τα περνούν για λεία. Πολλά θαλασσοπούλια και τα μικρά τους έχουν βρεθεί νεκρά, με το στομάχι τους γεμάτο από πλαστικά αντικείμενα όπως καπάκια από μπουκάλια, αναπτήρες και μπαλόνια. Στη Χαβάη βρέθηκε νεκρή μία θαλάσσια χελώνα που είχε στο στομάχι και το έντερό της πάνω από χίλια κομματάκια πλαστικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια και πάνω από εκατό χιλιάδες θηλαστικά της θάλασσας και θαλάσσιες χελώνες πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή καταπίνουν κομμάτια πλαστικού ή μπερδεύονται σε αυτά.

Τα θαλάσσια είδη μπορεί να εγκλωβιστούν σε πεταμένα δίχτυα ή πετονιές. Ακόμη και μικρά είδη μεδουσών είναι πιθανό να παγιδευτούν μέσα σε πλαστικά νήματα ή να φάνε μικρά πλαστικά απορρίμματα που επιπλέουν στο νερό